Аутор о аутор(итет)у


ЈЕДАН НЕФОРМАЛНИ (НЕКО БИ РЕКАО И „НЕНОРМАЛНИ“), ЗАНИМЉИВИ ПОГЛЕД НА ТАКОЗВАНИ „EURO PRIDE“

Ја сам, својевремено, режирао за тадашњу Телевизију Београд велику и озбиљно продуцирану серију елитног научног програма под насловом „Империја енергије“. Она се не репризира на сада Радио Телевизији Србије због моје маленкости, јер им тако нешто смета (уосталом, као и други моји редитељски радови из младости). Али, то није тема.

Ову захтевну серију ми је снимао Васко Васовић, један од најталентованијих директора фотографије на овој Телевизији. Умногоме је допринео коначном изгледу поменутог серијала, па му, и овом приликом, на томе захваљујем. Посебно, јер је реч о ведром и занимљивом, веома образованом човеку разних талената…

Иако се у много чему не слажем са његовим (касније изреченим и написаним) ставовима, не могу да му не признам духовитост, смелост и оригиналност у свему што потписује својим именом и презименом.

Па да чујемо шта је написао о септембарској „геј-паради“ што нам ломи и цепа нерве. Није згорег да и тако нешто имамо у виду.

(Текст сам му делимично скратио из разлога моје, признајем, политичке коректности према држави коју упорно и тврдоглаво браним).

Васко Васовић dixit:

„Протести, литије, петиције против Параде поноса су, управо, оне медијске кампање које Паради поноса и требају.

Права реклама је најбоља када је бесплатна.

Укините у медијима све извештаје у вези са Парадом, осим плаћених реклама, наравно и ефекат за парадере ће бити поражавајући.

Тада ће по улицама урлати како их сви игноришу и сами изазивати инциденте, не би ли их неко из медија споменуо. Организаторима марша поноса ‘ЛГБТ+’ популације неопходна је искључиво реклама. Све остало их не занима.

Изузетно добро знају да се закони које, наводно, траже доносе у Скупштини, не на улици.

Имају мушку премијерку, женске министре и средњородне посланице, које такав закон могу и да предложе и да подрже. Али би онда Параде поноса погубиле смисао.

А смисао је баш у реклами и медијској промоцији. Ако Вучић дозволи параду, добиће гласове свих 200 педера из Бангладеша који му не требају.

Дакле, закон о истополним заједницама нам треба колико и педери из Бангладеша…

Ако бих отишао у септембру на Параду и обукао само две танге, па као такав „двотангаш“ наскакао и на мушко и на женско, све док не спознам ко сам, да ли бих се осећао као би-танга (да, „битанга“) или као

би-сексуалац?

Само се питам, не вређам се. Кажу организатори Прајда да кроз марш поносних промовишу љубав и толеранцију.

По сценама са претходних Еуропрајдова рекао бих да су у питању костими Штрцка и Прцка, односно сценографија бруталног секса и жестоких оргија, развратнија и од сајма природног кокосовог брашна и вештачког секса у Будимпешти. Због чега мушко дупе мора јавно да буде показано потпуно голо и напудерисано, ако је природно бело, дебело и напедерисано? Повратићу по вратићу.

Има заиста и оних који се позаљубе чим позаврну гаће. Али, древна изрека каже да, ако љубав свог живота тражиш на Бир фесту, постоји могућност да се набодеш на пијандуру. Само кажем.

Видим да толеранција у Србији мора да се намеће силом. Браво! Наметнеш толеранцију силом и онда ти ђаво крив што мора да те чува 5 тисућа хиљада полицајаца.

Шта се деси домаћину када му уђеш у кућу непозван, урликнеш му на уво док спава – „ја сам оличење доброте и толеранције!“ и чепркнеш му толерантно – тоалетну четку у небрањену гузицу? Усро би се да може, претпостављам.

А онда… Збогом Ђоконда.

Седам дана Еуропрајда у Србији је, на старосрпском, у суштини, недеља борбе против тједна. Еуропрајдовци не могу да се ваде на то да је ово њихова земља, односно њихова кућа, па да се по својој кући шетају голи, јер је њихова кућа путујућа, а не плутајућа. Прајдовци долазе из свих земаља Еувропе, управо као гости и доносе нам толико очекивану различитост. Добро. Ја мислио да су Срби већ мимо света и да нас одавно разликују као кидишуће, геноцидишуће лоше момке у туђим сукњама. Кажу Прајдовци да је, за разлику од претходних година, ове године највећи отпор према Прајду, јер је за Србе ‘то нешто ново’.

Како је ново, ако га је било и претходних година, кад је и отпор био мањи?

Поново сам се јутрос пробудио глуп и онда сам глуп цео тај дан. Не схватам се.

Добро, још једном. Кажу, Срби не разумеју ту различитост. Опа, бато!

Ја мислио да сам једнак са педером у свему, осим у избору рупице на бради. Ако различитост праве само различите рупе, ставићу одмах цветић у дупе!

Уз марш и параду обавезна је и војна труба.

У српској философији постоји различитост у дувању трубе и дувању лепка.

Жао ми је само што ћу оштетити нечије стаклено око кад прочита све ове скарадне речи. Организатор Еуропрајда рече јуче: ‘То је питање модерности и развоја’.

Ето! А мене набедили да сам простак у изразу.

А ја, у ствари, модеран и у развоју“…“

Васко Васовић

Ps- Васко тврди да хералдички знак Украјине није онај древни руско-кијевски кнежевски „Трозубац“, већ демонска, окултна обрнута птица (својеврсни „знак антихриста“).

Занимљиво. И провокативно.

Постави коментар