РИКОШЕТ


Рикоше (фр.ricochet): одскок, одскакивање пљоснатог камена баченог површином воде, жабица. Вој.: одскок зрна (или пројектила) од предмета у који је ударило под малим углом. Пар рикоше – фр: par ricochet : посредно,околишним путем.

(Извор:Вујаклијин речник)

 

Прво оружје не-измишљено, приручно (ило је при руци) јесте камен. Тојага је дошла после, она се откине од дрвета, или се нађе, ту, негде, али томе предходи премишљање о ефикасности, дужини…око ње се мисли, она се прави, захтева, дакле, време.

Алатка од природног материјала која јесте оружје, ма како природна била, абориџински бумеранг, има своју замену у неприродној измишљотини модерног света (која је заменила камен) – ватреном оружју. И док  бумеранг у својој фантастично мудрој  конструкцији има оно нешто што вам га враћа у руке, као оружје-алатку, и, чак кад сте мало и неопрезни – не  повреди вас, поготову ако сте извежбани за хватање, дотле погрешно испаљен метак може да вам направи посла и посла. Или погрешно бачен камен, некада.

Струка дефинише да метак који се испаљен у предмет а под малим углом може да се врати у/на онога ко га је испалио. Исходи могу бити разни: рáна, смрт,…само ретки се од одбијеног метка склоне. Брзина одбијања чини своје. Лош исход.

bumerang

Ако све ово пренесете у разне животне околности, нарочито на сопственом емотивном пољу, мора вам бити јасно да сте  много више рикошетирани него што сте направили прави погодак у мету, јер угао под којим испаљујете метак нисте добро одредили.

И – обично сте рањени, ретко баш мртви. А кад сте рањени онда сте ирационални. С једне стране рана, са друге – даље настојање да ваш метак нешто погоди. Зашто гађате даље? Рањени, у гађању сте лошији него пре рањавања. Ал’ гађати – ил’ умрети…

Мислите ли икада о поновном рикошету? Када сте већ рањени, непрецизни сте, поновљени рикошет готово да је известан.

Како избеђи одскок зрна? Лако.

Увек мислите на угао гађања.

Увек.

Затворено за коментаре.

%d bloggers like this: